När julafton väl kommer så brukar ju folk generellt vara rätt trötta på julmat. Man har varit iväg på julbord med jobbet. Kanske med fotbollsklubben, eller med kunder, eller med maken eller hustrun. Nu tillhör inte jag dem. Jag äter max två julbord innan vi nått julafton. I år blir det ett julbord. Det med jobbet. Inte mer.
Men vet ni - de år då jag har ätit julmat flera gånger före julafton så har jag ändå njutit fullt ut när bordet väl dukas hemma! Jag älskar julmaten, smårätterna, plockandet!
Hemma hos oss så skippar vi det mesta i fiskväg. Vi har ingen sill, ingen Jansson och ingen lutfisk.
Vi har klassikerna: julskinka, köttbullar, prinskorv och rödbetssallad.
Men vi har också revbensspjäll, charkisar och ägghalvor.
Men min favorit, den är jag tydligen ganska ensam om har jag förstått, är julkorv och bruna bönor!
Inget annat julbord - någonstans - serverar detta.
Jag vet egentligen inte varför vi har det på julbordet, men inget julbord är komplett utan just julkorv och bruna bönor tycker jag. Och jag får naturligtvis äta upp allting själv...! ;-)
Jag köper ju en sån där korv med färdiga bruna bönor, det gör jag. Men den duger inte som den är, utan den ska fixas till innan den blir julbords-färdig. Så där står jag, varje julafton, och måttar ättika och ljus sirap i små små doser, smakar av, tillsätter mer av det ena eller det andra. Smakar av igen. Och det är såååååå gott!
1 kommentar:
Vi har också alltid bruna bönor!
Jäkligt gott tillsammans med hemrullade köttbullar och rödbetssallad. 👌
Skicka en kommentar