============================================================

fredag 22 maj 2020

Ett inlägg (till) i debatten


Det har varit mycket snack om Sveriges Corona-siffror de senaste dagarna. Vad vi kan se just nu har vi högst antal döda i förhållande till befolkningsmängd i hela världen. Smaka på det. I HELA VÄRLDEN.

Det är inte utan att det smakar rejält illa.

Bakom varje siffra finns en människa. Med familj, vänner, nära och kära. Det är ofattbart att vi hamnat här. Det är långt ifrån okej.

Och vad händer när detta sker? Jo, röster höjs för att vi gjort fel. Att Folkhälsomyndigheten i allmänhet, och Anders Tegnell i synnerhet, är personligen ansvariga för detta, genom att ha varit flata och genom att ha experimenterat med det svenska folkets säkerhet.

Här är mina tankar.

Jag tror fortfarande att Sverige har haft rätt strategi i grunden. Strategin har hela tiden varit att hålla nere antalet smittade över tid så att sjukvården hinner med, och att skydda riskgrupperna. Detta skall göras genom ett antal tydliga direktiv:

1. Alla och envar ansvarar för att minska smittspridning genom att stanna hemma vid minsta tecken på sjukdom, vara extra noga med handhygienen, tillämpa social distans till andra människor, minska ner på onödiga resor, jobba hemifrån där det går och undvika kontakt med kända riskgrupper.

2. Människor i ålder 70 år och uppåt skall undvika social kontakt så långt det går, förutom att också vara noga med all hygien.

3. Riskgrupper inom framför allt sjuk- och äldrevård skall skyddas mot smitta genom tydliga hygienrutiner och minimerade externa besök.

Våra grannländer tycks vad vi vet just nu ha klarat sig bättre än oss. Många menar att framgången beror på att man tillämpat lockdown, något vi i Sverige valt att inte göra. Att man väljer att inte isolera hela samhället beror vad jag förstår på olika faktorer, men bland annat handlar det om tajming. Att isolera människor i lockdown måste ske vid precis rätt tillfälle för att det ska bli effektivt. Annars riskerar strategin att kapsejsa totalt i stället.

Här får vi nog också ha med oss att smittan kommit vid olika tillfällen till olika länder. Smittan var tidigt i Italien, och också i Sverige, mycket tack vare våra sporlovsveckor. Våra nordiska grannländer har inte fått in smittan på samma sätt och vid samma tidpunkt. De har hunnit agera och reagera tidigare kanske?


Jag tänker att det vi i Sverige måste se som misslyckat är kanske inte strategin som sådan, utan snarare tillämpningen av den?

Om vi är helt ärliga - är vi duktiga på att 100% ta vårt ansvar enligt punkt 1? Jag tror att många är det. Men kanske inte alla?

Och tyvärr - och det kan ju knappast undgått någon alls - har man inte alls klarat av punkt två på ett tillfredsställande sätt - att skydda våra riskgrupper på framför allt äldre- och övriga boenden. Där har smittor kommit in och spridit sig. Exakt vad som brustit kommer säkerligen framkomma i en framtida utredning, men det är inte långsökt att tänka att det finns bristande kunskap rörande hygienrutinerna, för mycket personal som går mellan många olika brukare, språkförbistringar och brist på skyddsmaterial.

Det är en katastrof i sig.

Men är det Folkhälsomydighetens och Anders Tegnells fel verkligen? Är det inte upp till regionerna, som är ansvariga för verksamheterna, att se till att riktlinjer och restriktioner kan efterlevas? Eller ska Anders personligen åka runt på äldreboenden och utbilda personal i basal hygien?

Och låt oss ponera att vi fått genomföra lockdown. Hade det påverkat spridningen på t ex äldreboenden verkligen? Nej, för arbetande på äldreboenden hade i egenskap av så kallad "samhällsviktig verksamhet" fortfarande behövt gå till jobbet, och alltså inte stannat i lockdown. Och det kan nog sägas med säkerhet, att det nog inte är jättemånga IT-konsulter som jobbat hemma som påverkat spridningen på just äldreboenden?

Och en annan otroligt viktig sak är att komma ihåg att Folkhälsomyndighetens uppgift inte bara har med Corona att göra. De ska se till hela folkhälsan. De måste ha med andra faktorer i beräkningen. Vad händer med folkhälsan om vi låser in befolkningen i två-tre månader? Vad händer med ekonomin? Hur många kommer att förlora jobbet? Hur klarar människor av den typen av isolering? Hur kommer missbruk att förändras? Misshandel i hemmet? Övergrepp i hemmet? Självmord?

Alla dessa faktorer påverkar varje enskilt beslut som Folkhälsomyndigheten tar.

Jag läste en väldigt bra beskrivning av detta på Twitter. Det är en känd diskussion som beskrivs ungefär så här:

En by ligger vid en älv. En dag börjar det dyka upp drunknade och döda barn vid stranden. Alla springer dit och försöker rädda de barn som kan räddas, men det kommer hela tiden nya barn uppifrån älven.

En person väljer då till slut att lämna räddningsarbetet på stranden och gå uppströms. Personen blir utskälld för att h*n inte bryr sig om att barn dör! Men personen går uppströms för att hitta källan. Var trillar barnen i? Varför? Och hur kan vi hindra fler från att ramla i?

Det faktum att h*n lämnar räddningsarbetet påverkar absolut överlevnadschanserna för de barn som ligger i vattnet just nu. Men kan det rädda fler barn i framtiden?


Det är alltså väldigt lätt att fokusera på bara EN sak i en krissituation - i det här fallet smittan. Men för det stora sammanhanget kanske vi behöver ha ett mer anpassat fokus?

Och ja, jag förstår mycket väl att det är lätt att välja att gå uppströms om det inte är MITT barn som ligger i vattnet... Jag säger inte att inte jag också tänker begränsat och låter känslorna styra. Jag säger bara att det är bra att mitt i allting också försöka ha lite perspektiv. Även om det såklart är jättesvårt.


Jag förstår att det börjar bli två falanger i Sverige - antingen hyllar man Folkhälsomyndigheten, sätter upp planscher med texten "Tvätta händerna" eller tatuerar in Anders Tegnells porträtt på kroppen, eller också tycker man att de är massmördare. Jag är helt klart på den sidan att jag tror på strategin man ritat upp. För nu. Men ingen vet vartåt det här barkar i längden, och det fantastiskt fina i det här landet är ju att man har rätt att både ha och ändra en åsikt varefter mer fakta kommer in. Så det kan absolut sluta med att jag tycker något annat, men just nu är detta mina tankar i debatten.

❤❤❤❤❤❤❤

Inga kommentarer: