============================================================

onsdag 30 november 2022

Prisa elpris-stödet!

Det här med elpriserna är ju som bekant något som upprör och förstör. I valet gick regeringsunderlaget ut med stora löften om att göra "allt som krävs" för att vanliga familjer inte skulle knäckas under tyngden från vinterns elräkningar.

Två saker har sen hänt, sedan den nya regeringen klev in i Rosenbad.

1. Man har skjutit fram elstödet från utlovade 1:a November till Februari 2023.
2. Man betalar ut stöd för höga elpriser i elprisområde 3 och 4. Övriga områden, dvs i princip allt norr om Gävle, blir utan stöd.

Punkt 1 upprör alla som räknat med att kunna använda stödet till att kunna betala BÅDE elräkning OCH julklappar i vinter.

Punkt 2 upprör alla som tillhör område 1 och 2.

Man motiverar punkt 2 med att det inte varit orimliga priser i dessa områden.

Precis just nu ser det dock ut så här:



Detta gör såklart de norra områdena VANSINNIGA av ilska. Och jag förstår det. Fatta att stå inför den här vintern och ba "Nähä här kommer ingen hjälp men skicka gärna pengar till de andra".

Men jag tror att stödet inte avser den här vintern. Det är det som är grejen. Den avser en redan passerad 12-månadersperiod där område 3 och 4 redan har betalat in betydligt mer pengar till systemet än de övriga områdena. Så kompensationen är inte en kompensation så mycket som en återbetalning, egentligen.

Så rent logiskt skulle ju område 1 och 2 då kunna bli kompenserade på motsvarande sätt februari 2024 då? Om man nu jobbar vidare på samma sätt?

Men om nu alla fyra områden betalar överpriser den här vintern, hur blir det då? Kommer då alla områden att få kompensation (återbetalning) för den här 12-månadersperioden? Eller anser man då att det inte varit något överpris, för att alla betalat samma, och så går inga stöd ut alls? Drr hela är mycket oklart, får man säga.

Oavsett vilket så är det här med vanliga människors möjlighet att kunna betala sin elräkning en rätt jävla viktig grej. Oavsett i vilket elprisområde man råkar bo.


Idag såg jag för övrigt att en otroligt puckad kolumnist hävdat att eftersom svensken drog ner sin elförbrukning så markant i oktober så innebär det att vi fram till dess okynnes-förbrukat massor av el i onödan.

Det där kan faktiskt vara den dummaste slutsats som dragits offentligt i modern tid.

Först och främst var oktober ovanligt varm och det krävdes inte samma mängd kWh för att hålla hus och hem uppvärmda.

För det andra så har människor alltså tvingats att dra ner på sin livskvalitet för att spara pengar på elen. Man har så kallt inne att man behöver både underställ, dubbla täcken och ibland ytterkläder för att palla med. Man duschar mer sällan. Man sitter uppe på nätter och kapar viktig sömn för att kunna tvätta när det är som billigast.

Att säga att den minskade förbrukningen i oktober bevisar att vi okynnes-förbrukat förut är som att säga att "jomen kolla - vi kunde dra ner och bara äta ett mål mat om dagen i stället för tre - och ändå överleva - så det måste ju innebära att då vi åt både frukost, lunch och middag så okynnes-åt vi".

Som sagt. Puckon finns det gott om.

☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆

Inga kommentarer: